Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
İstanbul Kalkınma Ajansı

Temel Seviye Bilim Tarihi Eğitim Programı Müfredatı

Uçus Atölyesi- Firnas ve Kuşlar 

9. yüzyılda ilk uçuş denemesini gerçekleştiren ve insanlığın ortak hayali olan uçma serüveninde bilim insanlarını cesaretlendiren Abbas Bin Firnas ile bir gün geçireceğiz. Kuşların kanat yapılarını inceleyeceğiz ve Renkli kanatlar etkinliği ile kendi kanatlarımızı üreteceğiz. Akışkanlar mekaniği hakkında bilgiler edinecek; hava ve suyun, yani yüzme ve uçmanın ortak noktalarına göz atacağız.

Harita Atölyesi- Haritacılığın Tarihi 

Dünyanın en eski haritalarını inceleyeceğimiz atölyemizde pusulacılık tarihine göz atacak ve Matrakçı Nasuh İstanbul haritası boyama etkinliği yapacağız. Ardından dünyaya açılarak Piri Reis dünya haritası boyama etkinliği yapacak ve günümüzde haritacılığın geldiği noktayı görmek için Google Haritalar’ın nasıl çalıştığını inceleyeceğiz.

Tıp Atölyesi- Dur Durak Bilmeyen Kalbimiz 

İbn Nefis ile bir gün geçireceğimiz atölyemizde dolaşım sistemi etkinliği ile kalbin çalışması, kalbin yapısı, küçük ve büyük kan dolaşımını öğreneceğiz. Kan yolu oyunu etkinliği sayesinde öğrendiklerimizi pekiştirecek ve fiziksel aktivitenin sağlığımıza faydalarını kavrayacağız. Ayrıca Avusturyalı Doktor Kari Landteiner’in keşfettiği kan grupları hakkında bilgiler edinerek ardındaki sırrı çözmeye çalışacağız.

Optik Atölyesi- Karanlık Oda Deneyi 

İbni Heysem’den dinleyeceğimiz karanlık oda deneyi sayesinde kameranın keşfine öncülük eden bu muhteşem icadın detaylarını öğreneceğiz. İğne deliği kamera etkinliği gerçekleştirerek ışığın hareketi ve görüntü oluşumunu inceleyeceğiz. Lazer ayna deneyi etkinliği ile ışığın yansımalarına göz atarak, optik mühendislerinin geleceği hakkında fikir sahibi olacağız.

Matematik Atölyesi- Üçgenlerin Gizemli Dünyası 

Pascal mı? Hayyam mı? Bilim tarihinde birçok icat aynı dönemde farklı bilim insanları tarafından geliştirilmiştir. Biz yine de çok daha eskilerde yaşamış olan Ömer Hayyam ile binom açılımı etkinliği gerçekleştirecek ve doğanın matematiğine göz atacağız. Daha sonra birçok matematiksel teoremin ispatlanmasını sağlayan Pisagor üçgeni etkinliği ile sağlama yapmayı öğrenmiş olacağız.

Mühendislik Atölyesi- Köprülerin Sırrı 

Mezopotamya’dan günümüze mühendislik tarihine ve doğadaki mühendislik harikalarına göz atacağımız atölyemizde makas eller etkinliği yapacağız. Ardından nehirleri geçmek ve dağları aşmak için kiriş köprü etkinliği yapacak ve parça-bütün ilişkisini öğreneceğiz. Buradan edindiğimiz bilgilerle gerçek hayatta küçük parçaları bir düzen ve sıklık içerisinde kullanarak devasa sistemler inşa edebiliriz.

Sibernetik Atölyesi- Robot El Teknolojisi 

Canlı ve cansız tüm karmaşık sistemlerin denetlenmesi ve yönetilmesini inceleyen bilim dalı sibernetik tarihine El Cezeri ile göz atacağız. ROBOT EL Etkinliği ile birlikte sistemli bir yapı kurarak kontrol etmeyi öğreneceğiz. Robotlarla üretim yöntemleri, robotların cerrahide kullanımı ve protez kolların insan sağlığına katkılarını tartışacağız.

Kimya Atölyesi- Meyve Pili

Kimyanın babası Cabir Bin Hayyan’ın hayatı ve başarılarını şaşkın öğrencisinden dinleyeceğiz. Organik maddelerden kimyasal maddelerin elde edilmesi ve imbik teknolojisi gibi bilgiler edineceğimiz atölyemizde meyve pili etkinliği yapacağız. Doğal ve kimyasal pillerin özelliklerini öğreneceğiz ve biyoenerji kavramını tartışarak kullanım alanları hakkında fikirler üreteceğiz.

Geometri Atölyesi- Geometrik Desenler 

Geometrinin babası olarak anılan Öklid ile başlayan atölyemizde geometrinin temel kavramlarını öğreneceğiz. Çöp şiş prizmalar etkinliği yapacağız ve farklı şekillerin 3 boyutlu halleriyle tanışacağız. Aynalar ve açılar etkinliği ile karmaşık şekillerin arkasında yatan bilimi kavrayacak ve kendi geometrik desenlerimizi oluşturacağız.

Astronomi Atölyesi- Güneş Sistemimiz 

Nasirüddin Tusi ile Mezopotamya’daki astronomi gözlemleri hakkında bilgiler edineceğimiz atölyede Meraga Rasathanesi’nin özelliklerini öğreneceğiz. Güneş sistemi etkinliği yaparak, gezegenler ve yörüngelerin oluşumunu kavrayacağız. Bildiğimiz gezegenler dışında asteroitler, kuyruklu yıldızlar ve gök taşları gibi küçük cisimleri de öğreneceğiz.

3D Yazıcı Atölyesi- Karmaşık Objelerin Üretimi

3D yazıcıların mucidi Chuck Hull ile bir gün geçirecek ve karmaşık şekillerin üç boyutlu yazıcıdan üretilmesine gözlerimizle şahit olacağız. 3D Yazıcı model baskı etkinliği ile bilgisayar modellemesinin baskı sürecini ve gerçek bir objeye dönüşmesini izleyeceğiz. 3D yazıcıların geleceği ve kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olacağız.

Bilim Tarihi Atölyesi- Newton ile Bir Gün

Meşhur elma hikayesini Newton’dan dinleyeceğimiz atölyemizde bilim tarihine birlikte tanık olacağız. Kil tablet etkinliği ile çivi yazısının gelişimine göz atacağız. Oradan Bağdat’a uğrayacak ve Beytül Hikme’nin kuruluşunu, bilgiyi kaydetmenin medeniyetlerin gelişmesine olan etkisini göreceğiz. Yine Newton ile yer çekimi etkinliği yapacak ‘Kütle Çekimi’ ‘Gel-Git Olayları’ ve daha birçok bilimsel ilkenin detaylarını öğreneceğiz.


...

...

...
Ortaklarımız
... | ...
İştirakçimiz
...

Bu web sitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği HERKADAŞ Atölye – Çocuk Bilim Kültür Sanat Projesi kapsamında hazırlanmıştır. İçerik ile ilgili tek sorumluluk HERÇEV’e ait olup İSTKA veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır. Projemiz İstanbul Kalkınma Ajansı'nın mali desteği ile yürütülmektedir.


...

...

...
Ortaklarımız
İştirakçimiz
...
...
...

Bu web sitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği HERKADAŞ Atölye – Çocuk Bilim Kültür Sanat Projesi kapsamında hazırlanmıştır. İçerik ile ilgili tek sorumluluk HERÇEV’e ait olup İSTKA veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır. Projemiz İstanbul Kalkınma Ajansı'nın mali desteği ile yürütülmektedir.